Wat is een inhaakkalender en hoe gebruik je die?

Categorie
Social media tips
Datum
29 april 2024

Inhaak-wattes? Wat is een inhaakkalender?

Heb jij wel eens gehoord van Nationale Pannenkoekendag, Ruim Je Bureau Op Dag of de Dag Van De ZZP’ER? Hoe weet je nou wat voor speciale dagen er bestaan en wanneer die zijn? Dat vind je dus in een inhaakkalender. Het internet staat vol met uitgebreide en minder uitgebreide inhaakkalenders.

Het woord ‘inhaakkalender’ zegt al een beetje wat het is. Het is een kalender waarop je kan inhaken. Heb jij een eigen koffiezaak/lunchroom? Dan kan jij op social media inhaken op bijvoorbeeld de volgende dagen:

  • Dag van de croissant – 30 januari 2024
  • Carrot cake dag – 3 februari 2024
  • Nationale Offline dag – 10 mei 2024
  • Nationale Koffiedag – 23 september 2024
  • Stroopwafeldag – 30 september 2024
  • Wereld Koffiedag – 1 oktober 2024
  • Wereld Ei dag – 11 oktober 2024
  • Internationale Dag van de Thee – 15 december 2024

Let op: elk kalenderjaar kan een speciale dag op een andere datum vallen, dus check elk jaar opnieuw de inhaakkalender van dat jaar! En…. soms staat een speciale dag niet goed vermeld in een kalender. Check daarom altijd dubbel op welke dag een speciale dag nou echt valt!

Hoe gebruik je een inhaakkalender?
wat is een inhaakkalender en hoe gebruik je een inhaakkalender? blog design studio knallr Voorbeeld van een inhaakkalender (mei 2024)

Hoe gebruik je een inhaakkalender?

Een inhaakkalender gebruik je ter inspiratie en niet als leidraad. Per maand kijk ik welke speciale dagen er zijn. Ik kijk of er interessante dagen zijn die te relateren zijn aan mijn beroep. Aangezien ik een zzp’er ben en ik mijn doelgroep graag meer wil vertellen over wie ik als persoon ben, kijk ik zowel op zakelijk als privé gebied welke dagen interessant zijn.

Sommige dagen zijn heel duidelijk te linken aan mijn werk en andere wat minder, maar dat maakt het niet minder interessant voor social media. Op 10 mei 2024 is het Nationale Offline dag. Je zal niet direct denken dat die dag voor mij geschikt is om op in te haken, maar dat kan ik wel degelijk. Op deze dag kan ik mijn contentstrategie-planner in het zonnetje zetten, want deze planner helpt onder andere om je schermtijd te verminderen en even offline te brainstormen over je social media content.

Zelf gebruik ik meerdere inhaakkalenders naast elkaar zodat ik ze kan vergelijken. De ene kalender benoemt weer andere dagen dan de andere. Vaak gebruik ik deze inhaakkalender.

Meer over de contentstrategie-planner

Een inhaakkalender gebruiken voor de contentstrategie-planner

Voor zzp’ers en mkb’ers is het belangrijk dat er niet steeds vanuit dezelfde invalshoek(en) gepost wordt. Er moet voldoende variatie zijn tussen de 6 hoofddoelen van een zakelijke social media post. Daarvoor heb ik mijn eigen social media strategie omgezet tot een zelfontworpen contentstrategie-planner. Op deze planner kan jij eenvoudig per social media post omcirkelen welk(e) hoofddoel(en) hieraan gekoppeld zijn. Hiermee krijg je in één oogopslag te zien of je voldoende afwisseling hebt tussen de doelen.

Op één vel kan je tot wel 18 posts opschrijven. Dat is voldoende om één maand actief te kunnen posten op social media. Als je een inhaakkalender van die maand erbij pakt, kan je je laten inspireren en zo tot extra content ideeën komen voor die maand. Een A4 contentstrategie-planner met 50 vellen (genoeg voor 50 maanden) kost slechts €10,95 inclusief btw.

Ik wil ook een contentstrategie-planner
contentstrategie-planner social media contentplanner contentkalender kopen