11 oude social media apps die jij waarschijnlijk vergeten bent.

Categorie
Social media tips
Datum
05 september 2024

11 oude social media apps die jij waarschijnlijk vergeten bent

Als je aan social media denkt, denk je waarschijnlijk aan Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok, WhatsApp en Snapchat. Dat zijn momenteel de meest populaire social media apps. Maar denk je nog wel eens aan de goede oude tijden van oude social media apps, zoals Vine, Path, PingChat of MSN? Nou, ik wel hoor! Ik ben sinds 2008 fan van social media en was op vrijwel elk social media platform te vinden.

Ik ben me weer eens gaan verdiepen in 11 vergeten social media apps. In deze blog bespreek ik welke 11 oude social media apps je waarschijnlijk alweer vergeten bent. Ik leg per app uit wat het ook alweer was, zodat jij weer nostalgische herinneringen op kunt halen.

Meer leren over social media

01. Path

Path was een social app die gericht was op het delen van intieme momenten met alleen je beste vrienden en familie. Daarom was er een maximum van 150 connecties. Gebruikers konden een ‘pad’ (vandaar de naam Path) aanmaken. Dit was een soort tijdlijn waarop je van alles kon delen, zoals: foto’s, locaties, muziek, stemmingen en updates.

De branding (het logo en de kleuren) van Path lijkt erg op de branding van Pinterest. Vroeger had ik beide apps op mijn mobiel staan. Ze stonden vanwege alfabetische volgorde naast elkaar. Dat zorgde regelmatig voor verwarring.

Hoewel het idee achter Path populair was, kon het nooit echt doorbreken in Nederland en werd het in 2018 gesloten.

vergeten en oude social media app - Path social media app Path [2010 – 2018]

02. Happening

De app Happening was vooral populair onder de doelgroep 16 tot 25 jaar. In deze app kon je met vrienden en familie speciale groepen aanmaken. Vervolgens kon je in een groep meedoen aan onder andere foto-opdrachten. De app stuurde op random momenten een foto-opdracht, variërend van creatieve uitdagingen tot het vastleggen van speciale momenten, zoals: ‘Knuffel een lantaarnpaal’, ‘Ga op de foto met je beste vriendin’ of ‘Balanceer een lepel op je neus’. Wie dat als eerste deed, kreeg de meeste punten.

Verder kon je ook chatten, foto’s delen, polls aanmaken, een datum prikken en kasboeken aanmaken. Het was een soort Zwitsers zakmes, want je kon er veel mee doen. Daarbij kon je vrienden rangschikken op basis van vragen die de app stelde, zoals: ‘Wie is de grootste leugenaar?’, ‘Wie gaat er als eerste trouwen?’ of ‘Wie woont er later op een boerderij?’. Zo konden jij en je vrienden allemaal de ranking invullen om vervolgens te zien wat de gemiddelde uitkomst was.

vergeten en oude social media app - happening Happening [2014 – 2016]

03. PingChat!

PingChat, later bekend als Touch, was een chat-app. Het is vergelijkbaar met WhatsApp. De app werd populair als een alternatief voor sms-berichten, maar dan uitgebreider. In een sms-bericht werden voornamelijk teksten gedeeld, maar met PingChat kon je ook groepschats aanmaken, spraakmemo’s, locaties, foto’s en video’s delen. Mede door de komst van WhatsApp verloor PingChat de concurrentie en verdween de app.

Ik kan mij goed herinneren dat ik in klas 2 van de middelbare school (2010/2011) actief was op PingChat. WhatsApp werd toen nog niet veel gebruikt door mijn vrienden, maar PingChat wel. Vrienden en klasgenoten zaten op deze app, dus hier kon ik na schooltijd vragen stellen over bijvoorbeeld het huiswerk of toetsen. In de praktijk gebruikte ik het voornamelijk om ’s avonds in bed te chatten met vrienden terwijl ik eigenlijk allang moest slapen.

vergeten en oude social media app - PingChat! app PingChat! [2010 – 2014]

04. Vine

Vine was een app voor het maken, delen en bekijken van korte video’s. In deze app kon je video’s van maximaal zes seconden maken. Deze video’s speelden vervolgens in herhaling af. Er werden vooral creatieve video’s gemaakt en bekeken door jongeren van 14 tot 25 jaar oud. Grappige sketches, stop-motion animaties en muziekvideo’s waren het meest populair. Gebruikers konden de video’s van anderen liken, delen of een reactie achterlaten.

vergeten en oude social media app - Vine app Vine [2013 – 2017]

05. Ask.fm

Ask.fm is een platform waar gebruikers anonieme en openbare vragen kunnen stellen aan andere gebruikers. Vervolgens kan de gebruiker ervoor kiezen om anonieme vragen openbaar of privé te beantwoorden. De vragen kunnen over van alles gaan. Van algemene kennis vragen tot hele persoonlijke of intieme vragen. Je kan de vragen stellen door middel van tekstberichten of foto’s. Je kan er ook voor kiezen om andere profielen te volgen. De app werd al snel erg populair doordat het anoniem communiceren zorgde voor een gevoel van vrijheid en openheid. Helaas werd er ook veel misbruik gemaakt van de app en kwam er veel cyberpesten voor op dit platform.

vergeten en oude social media app - ask.fm Ask.fm [2010 – heden]

06. Musical.ly

Musical.ly was een platform voor het maken en delen van korte lip-syncvideo’s. De app was vooral populair onder tieners vanwege de creatieve mogelijkheden. Met Musical.ly konden gebruikers hun eigen video’s maken door mee te zingen, dansen of playbacken op populaire nummers, terwijl ze tegelijkertijd effecten toevoegden om hun video’s creatiever te maken. In 2018 werd, na veel ophef, de app samengevoegd met TikTok. TikTok heeft de functies van de app aangepast, waardoor er nu meer mogelijk is dan alleen het maken van lip-syncvideo’s.

vergeten en oude social media app - musical.ly app Musical.ly [2014 – 2018]

07. Flickr

Flickr was en is nog steeds een platform voor het delen van foto’s en video’s. Dit platform bestaat al sinds 2004. Flickr wordt vaak gebruikt door fotografen, hobbyisten en professionele kunstenaars om hun werk te presenteren en te ontdekken. Gebruikers kunnen met Flickr hun foto’s en video’s organiseren in albums en tags toevoegen om ze te categoriseren. Ook kunnen ze metadata, zoals titels en beschrijvingen toevoegen om hun werk beter te presenteren.

Vroeger was het vooral populair onder fotografen vanwege de mogelijkheid om afbeeldingen te organiseren in collecties en groepen, zodat anderen overzichtelijk je werk konden bekijken en eventueel feedback konden geven. Je zou kunnen zeggen dat het een soort voorganger van Pinterest is. Flickr is nu een stuk minder populair dan vroeger.

vergeten en oude social media app - Flickr app Flickr [2004 – heden]

08. Ping

Ping was een sociaal muziek platform van Apple. Op dit platform kon je muziek ontdekken, delen en erover praten met vrienden en artiesten. Je kon je favoriete nummers, albums en artiesten volgen, recensies schrijven, aanbevelingen delen en concertinformatie ontvangen. Veel gebruikers volgden grote artiesten om te zien welke muziek zij luisterden. Doordat de app verbonden was met iTunes (ook onderdeel van Apple), kon je gemakkelijk muziek ontdekken.

vergeten en oude social media app - ping app Ping [2010 – 2012]

09. Houseparty

Houseparty is een videochat-app waarbij het moet voorstellen alsof je op een huisfeest bent, maar dan digitaal. Het was één van de eerste grote apps waarbij het mogelijk is om met maximaal 8 anderen tegelijkertijd te videobellen. Binnen de app kon je speciale ‘rooms’ aanmaken over specifieke onderwerpen of interesses. Vervolgens konden anderen spontaan in een videochat ‘binnenstappen’ met onbekenden om nieuwe mensen over de hele wereld te ontdekken. Ook kon je kleine spellen spelen tegen anderen terwijl je in een videochat zat. De app is opgericht in 2016 en was erg populair, maar dat nam al gauw af. Totdat de coronapandemie uitbrak en deze app vrienden toch weer samen kon brengen. Toen was de app tijdelijk weer een groot succes.

vergeten en oude social media app - houseparty app Houseparty [2016 – 2021]

10. MSN Messenger

MSN Messenger was de place to be voor online gesprekken in de jaren 2000 voor miljoenen gebruikers wereldwijd. Het was als een virtuele hangplek waar je kon kletsen met vrienden en crushes. Je kon heel gemakkelijk tekstberichten en emoticons versturen. Vooral de winks (geanimeerde emoticons) en gepersonaliseerde statusberichten waren populair. Er was niet heel veel keus als je een wink wilde sturen, dus iedereen kende alle opties. Als je een wink naar iemand stuurde, verscheen er bovenop jullie chatbericht een grote animatie, zoals grote lippen die een kus gaven. Ook kon je de ander een buzzer sturen. Dan ging het chatgesprek van de ander voor een paar seconden trillen/bibberen.

In plaats van je voor- en achternaam als profieltitel te kiezen, kozen veel gebruikers de meest creatieve en gekke titels. De profieltitels waren vaak gevuld met songteksten, geheimzinnige teksten over een crush of het stond vol met emoticons.

Een profieltitel zag er bijvoorbeeld zo uit: “Y@r@ v@n Sch@ik – i love myyyy friends <333 – WYNMK – Morgen chilluh met Lisa”

Als je de aandacht wilde trekken bij je connecties op MSN, dan ging je offline en daarna direct weer online. Zo kregen al je MSN connecties de melding dat jij weer online was. Meestal gingen gebruikers ongeveer 5 keer direct achter elkaar online en offline. Zodat men 5 keer de melding kreeg dat je weer online was.

vergeten en oude social media app - MSN messenger MSN Messenger [1999 – 2013]

11. Hyves

Hyves was het eerste populaire Nederlandse social media platform. Op Hyves maakte je een eigen profiel aan. Je profiel kon je helemaal in je eigen kleur en smaak pimpen. De meeste profielen waren heel heftig gepimpt met de meest gekke kleurencombinaties, glitterplaatjes en patronen. Als we vandaag de dag ons oude Hyves profiel opnieuw zouden mogen pimpen, dan zouden ze er zeker weten niet meer zo intens uitzien.

Op je profiel kon je een biografie, contactgegevens, foto’s, polls, tekstberichten (ook wel krabbels genoemd), muziek en video’s plaatsen. Anderen konden op jouw profiel een krabbel achterlaten. In plaats van een bericht een like te geven, gaf je op Hyves een ‘respect’. Daarom was de slogan: “R + R = back” (Reactie + Respect = back) erg populair. Hiermee werd bedoeld dat als een ander een reactie en respect achterliet op een bericht van jou, dat je dat dan ook terug zou doen bij een post van diegene. Zo zorgde je ervoor dat je meer reacties en respect’s kreeg.

Ook waren er (fan)groepen van grote artiesten of bepaalde hobby’s en onderwerpen. Hoewel het een groot succes was in Nederland, stopte Hyves door de stijgende populariteit van Facebook.

vergeten en oude social media app - Hyves website Hyves [2004 – 2013]

Wil jij meer leren over social media?

Ik geef social media trainingen geheel op maat bij jou/jullie op locatie. Zo leer ik grote en kleine bedrijven hoe zij nog meer uit hun zakelijke social media kunnen halen. Op naar nog meer succes! Benieuwd naar de mogelijkheden? Laten we dan eens geheel vrijblijvend babbelen.

Neem contact op
contact opnemen dm social media design studio knallr